top of page

המקום הפיזי שממנו עובדים לא משפיע על ביצועים. עבודת צוות נכונה דווקא כן

  • Writer: Dr. Ravit Oren
    Dr. Ravit Oren
  • Jan 27, 2022
  • 3 min read

מחקר חדש מצא כי מרבית צוותי העבודה סובלים מבעיות בתקשורת ומתלוננים על תרבות ארגונית לקויה ■ מהו צוות "בריא" ומה הופך אותו לכזה?


רק 17% מהצוותים דורגו כבריאים

משחר ההיסטוריה של עולם העבודה, שיתוף פעולה בצוות היה ונשאר תנאי ויסוד לתהליכי עבודה יעילים, ביצועים איכותיים, תוצאות רצויות ורווחים. מחקרים בנושא החלו כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת, כשפרופסור אלטון מאיו –אבי גישת יחסי האנוש ויזם מחקרי האות'ורן - מצא שיחסים בין חברי צוות ותחושת אחריות הדדית משפיעים לטובה על ביצועיהם ועל שביעות רצונם.

בעוד תנאי זה שריר ויציב בימים של שגרה, הוא נדרש ביתר שאת בתקופות של משבר – קל וחומר אל מול רכבת ההרים הכאוטית של השנתיים האחרונות. המגפה המתמשכת, התרסקות הכלכלה העולמית, המעבר לעבודה היברידית, גל ההתפטרות הגדול ואתגרי שימור העובדים - דורשים מאתנו להתמקד בבריאות צוותי העבודה שלנו יותר מי פעם, תוך תשומת-לב לכל אחד מחבריה, ולדינמיקה הקבוצתית ביניהם.


מה הורס את עבודת הצוות?

אף על פי כן, נראה כי במרבית הארגונים, סוגיית בריאות צוותי העבודה עדיין לא עלתה לסדר היום בצורה מספקת. מחקר חדש בקרב 1,568 חברות וחברי צוות ממגוון ארגונים ותעשיות בארצות הברית ובאוסטרליה, בדק את מצב צוותי העבודה במציאות של היום, בה חלק מהנשאלים מבצעים את עבודתם מהמשרד, חלק מהבית וחלק בצורה היברידית. מתוך המידע שנאסף, החוקרים ניסו להגדיר מה הופך צוות עבודה לבריא, לזהות את הגורמים המשפיעים על בריאות הצוות לחיוב ולשלילה, ולאור זאת – לדרג את הצוותים לפי מידת בריאותם. מתוך הממצאים עולה התמונה הבאה:

  • מרבית הצוותים אינם בריאים: רק 17% מהצוותים דורגו כבריאים, 29% דורגו כלא-בריאים, ו-59% דורגו כבריאים באופן חלקי בלבד.

  • האקלים במרבית הצוותים טעון שיפור: 56% מהמשתתפים דיווחו על תקשורת בינאישית לקויה בין חברי הצוות, ו-37% דיווחו על בטיחות פסיכולוגית לקויה, לרבות חוסר אפשרות להתבטא בחופשיות או לקדם רעיונות חדשים.

  • הביצועים במרבית הצוותים טעונים שיפור: 57% מהמשתתפים ציינו כי הצוות שלהם אינו פועל ביעילות הנדרשת, ו-12% אף ציינו כי תפקודם מאכזב את בעלי העניין בארגון.

  • מקום ביצוע העבודה לא קובע: בבדיקת התפלגות דירוג הצוותים לפי מקום ביצוע העבודה (מהמשרד, מהבית או עבודה היברידית) נמצא בבירור, שהמקום בו מתבצעת העבודה אינו משפיע על בריאות הצוות. מכאן שהמאמצים של חלק מהארגונים להחזיר את צוותיהם למשרדים כתנאי להמשך עבודתם עושה יותר נזק מתועלת לשימור עובדים בצוות.

  • תרבות ארגונית מאוד קובעת: מתוך בדיקת הצוותים הבריאים עלה, שלתרבות ארגונית השפעה מכרעת על בריאות הצוותים. נמצא מאפייני תרבות ארגונית כגון אמון בהנהלה, כבוד לדעות מגוונות, שקיפות בקבלת החלטות, הגדרות ברורות של תפקידים ויעדים, תיאום ושיתופיות בתוך הצוות ומחוצה לו ובטיחות פסיכולוגית – משפיעים לטובה ובאופן ישיר על בריאות הצוותים ותפקודם.

טיפים למנהלי צוותים:

גם אם הארגון שלכם איננו כליל השלמות מבחינה תרבותית, באפשרותכם להשפיע לטובה על הצוותים הישירים שלכם ולשפר את בריאותם. כללי האצבע הבאים יעזרו לכם לצאת לדרך:

  • נהלו תקשורת תכופה וטובה: השקיעו זמן ומשאבים כדי לדבר האנשים שלכם, להכיר אותם באופן אישי ולזהות צרכים צוותיים ואישיים, הן בישיבות צוות והן בשיחות אישיות. בנושאים מקצועיים, בייחוד בצוותים העובדים במקומות שונים, הקפידו על תקשורת א-סינכרונית כדי שהמידע יהיה זמין לכל עובד מכל מקום ובכל נקודת זמן.

  • שקפו יעדים ותהליכים: ודאו שכל אחד מחברי הצוות מבין את יעדי הפרויקט, את תכנית העבודה, את התפקיד הייעודי שלו ואת מגוון הממשקים. הקפידו על ישיבות צוות קבועות כדי לקבל סטטוס ולשקף אתגרים וצרכים.

  • היו אותנטיים: מחקרים מצאו שאותנטיות ושקיפות של מנהלים מייצרת רמות אמון גבוהות שמשפיעות על איכות הביצועים. ככל שתשתפו את הצוותים שלכם, תשקפו אתגרים ותשאלו לדעתם, כך הם יבינו וירגישו בטוחים להביע דעות ורגשות בעצמם.

  • תנו להם משמעות: מחקרים חדשים מצאו שצוותי עבודה בעלי משמעות עובדים מתוך מוטיבציה גבוהה יותר ונשארים בארגון לאורך זמן. שקפו לצוות מדוע העבודה שלהם חשובה ואיך היא משנה את העולם לטובה.

  • היו גמישים אך מסונכרנים: גמישות היא שם המשחק, ביחוד בעבודה היברידית ובעבודה מלאה מרחוק. בתוך כך, יש לוודא שכל חברי הצוות מסונכרנים לגבי משימות ושעות העבודה האישיות. מגוון טכנולוגיות בשוק יכולות לעזור לכן לצלוח את המשימה בהצלחה.

  • תנו כבוד ליוזמות וחמלה לטעויות: מי שלא טועה לא עושה. אם אתם רוצים לטפח צוות שמגבש רעיונות אמיצים ופתרונות חדשניים, חשוב להתייחס בחמלה לטעויות להימנע מחיפוש אשמים ולעודד למידה מיוזמות שלא צלחו.

  • תנו מילה טובה: הביעו הערכה והכרת תודה במילים ובמעשים על עבודת צוות טובה או על מתן ביטוי מיטבי לערכי הארגון.

  • הקשיבו: הקפידו להיות עם אוזניים קרויות ולאמוד את הדופק הרגשי - הן של הצוות והן של כל אחד מהחברים. אם יש ספק לגבי השלומות של מי מחברי הצוות, פתחו את הלב, הקשיבו והגישו את העזרה הנדרשת.

ד"ר רוית אורן היא ראש המחקר (COR) בחברת הסטארט-אפ Keepy.ai. מומחית למנהיגות ארגונית, עם התמחות ייחודית בקשר שבין מנהיגות ארגונית, ניהול טאלנטים וניהול ביצועים. ב-23 השנים האחרונות מילאה שורה של תפקידי מפתח בכירים בתחום ההון האנושי בחברות תעשייתיות גדולות. ד"ר אורן מרצה אקדמית מבוקשת בתוכניות לתארים מתקדמים בטכניון ובאוניברסיטת בר אילן, ומרצה בכנסים מקצועיים ובארגונים בישראל ובעולם. מאמריה רואים אור בעיתונות הכלכלית ובכתבי עת מדעיים בארץ ובחו"ל.

המאמר פורסם בדה מרקר.


Comments


bottom of page