top of page

איזון בית־עבודה: כך 2022 תשפר את התוצאות - ותוליד טאלנטים מאושרים

  • Writer: Dr. Ravit Oren
    Dr. Ravit Oren
  • Dec 30, 2021
  • 3 min read

השינויים בכלכלה העולמית וההתפתחות המואצת בטכנולוגיה, באוטומציה ובגלובליזציה בעקבות הקורונה מצריכים מארגונים ליישר קו עם המגמות החדשות בשוק העבודה ■ אלה 12 המגמות הבולטות שילוו אותנו ל-2022



השינויים בכלכלה העולמית וההתפתחות המואצת בטכנולוגיה, באוטומציה ובגלובליזציה –לפני ואחרי פרוץ הקורונה - מביאים אותנו לפתחה של שנת 2022 עם צורך לזהות וליישר קו אל-מול מגמות חדשות בשוק העבודה. מגמות אלה ניכרות בקשת רחבה של תהליכי עבודה, החל בגיוס ושימור טאלנטים, דרך תכנון סביבות עבודה, וכלה בפיתוח תרבות ארגונית שתומכת בצרכים משתנים של ההון האנושי והארגון כמכלול. מהן המגמות האלה ואיך נוכל להיערך לקראתן בצורה חכמה?


1. בריאות ארגונית כסמן ימני

ב - 2022, סביבת עבודה בריאה תשנה את חוקי המשחק הארגוני. השפעתה ניכרת בראש וראשונה בתחומי ביצועים ושורות תחתונות, כמתבטא בצמצום עלויות הכרוכות בהיעדרויות, עזיבות ופיצויי פרישה, שעל פי סקר בארה"ב נאמדות ב 225.8 מיליארד דולר בשנה (!).זה עוד לא הכל: סביבת עבודה בריאה אף מגבירה את המוראל הארגוני ומייצרת עובדים שמחים, מחוברים ומלאי מוטיבציה. סקרים משנת 2020 מצאו כי גורמים אלה מייצרים גידול של 21% ברווחיות וירידה של 41% בהיעדרויות. בשורה התחתונה – סביבת עבודה בריאה חוסכת הון ארגוני קיים ומייצרת כסף חדש ועל כן יש לראות בה סמן ימני של כל תהליך ארגוני.

2. איזון בית-עבודה

איזון בין החיים המקצועיים לחיים האישיים נחשב למאפיין המרכזי של בריאות ארגונית. אם אתם רוצים לשמור על הטאלנטים שלכם, קחו בחשבון ששכר ותנאים לא יגרמו להם להישאר. ב-2022 עובדים מצפים מארגון שיכיר בחייהם האישיים מחוץ למקום העבודה ויתן להם מקום של כבוד.

3. בא לשכונה בחור חדש

דור ה-Z - צעירים שנולדו בין 1997-2010 - כובשים את שוק העבודה בסערה;ב-2021 מספרם בארצות הברית הוערך ב40% משוק העבודה ועוד היד נטויה. הדור הזה שונה מכל מה שהכרנו: הם דיגיטליים מבטן ולידה, רגילים לסביבות טכנולוגיות ולשינויים מהירים, זקוקים לגמישות רבה, רואים כישלון כתהליך למידה ובעלי גישה פרגמטית להתפתחותם המקצועית. ארגונים שישקיעו זמן ומשאבים באסטרטגיה, טכנולוגיה, תהליכי למידה ותרבות ארגונית שמותאמים לדור החדש – יצאו נשכרים.

4. כאן, שם ובכל מקום

העבודה מרחוק, שהחלה כאילוץ בתקופות הסגר, התפתח לתרבות עבודה שמטילה ספק ברלוונטיות של העבודה המשרדית המסורתית. הגידול המואץ בסביבות עבודה טכנולוגיות וכניסת דור ה-Z לשוק העבודה יצרו הגדרות ארגוניות חדשות שמאפשרות עבודה מכל מקום בכל נקודת זמן. אמנם ניכרו גם השפעות שליליות כמו אבדן תחושת שייכות, בדידות והפרת איזון עבודה-בית, אך המספרים נוטים לטובת עבודה מרחוק בפער. לראיה, סקר של FlexJobs בקרב 4000 עובדים מרחוק בתקופת הקורונה מצא ש 65% מהמשיבים מעדיפים עבודה מרחוק במשרה מלאה ו- 31% מעדיפים לעבוד במתכונת היברידית.

5. נערת הגומי

גמישות בעבודה היא מילת מפתח ב2022. העיסוקים הרבים שלנו מצד אחד והעולם שהפך גלובלי מצד שני מטילים ספק ברלוונטיות הפורמט המיושן של 08:00 – 17:00 ובוחנים חלופות אחרות. כך למשל, החלה מגמה של מעבר ל- 4ימי עבודה בשבוע. חברה ניו-זילנדית שבמשך חודשיים בדקה את אפקטיביות העובדים אחרי המעבר מצאה כי איזון בית-עבודה עלה ב24%, תחושת המחוברות זינקה ב-20%, ורמות סטרס פחתו ב-7%.

6. ויהי אור

ואם בכל זאת הארגון שלכם ממשיך לעבוד במשרדים פיזיים באופן חלקי או מלא, טוב תעשו אם תדאגו לאור טבעי במרחבי העבודה. סקר חדש מצא כי 70% מהעובדים סבורים שהגישה לאור טבעי משפרת את ביצועי העבודה שלהם ו- 78% טוענים שהיא משפרת את רווחתם. בהתאמה, במקרה של היעדר אור טבעי, 47% מהעובדים מרגישים עייפות ו- 43% מרגישים דכדוך.

7. טכנולוגיה מאוזנת

אין ספק שטכנולוגיות תקשורת הביאו למהפכה בעולם העבודה, ובצד זאת עובדים חווים עומסים גדולים מבעבר נוכח תיבות מייל שעולות על גדותיהן ושיחות זום מקיר לקיר. חשוב לתת על כך את הדעת ולמצוא פתרונות מידתיים, לא רק מצד הטכנולוגיה עצמה אלא גם ובעיקר דרך השימוש הנכון והמאוזן בה.

8. האדם מחפש משמעות

נמצא שארגונים עם אג'נדה חברתית מועדפים על ידי מועמדים, לקוחות וצרכנים גם יחד. מחקר חדש חשף ש55% מהקונים מוכנים להשקיע במוצרים או בשירותים של ארגון עם אג'נדה חברתית-קהילתית, ו-78% מועמדים לעבודה מציינים אחריות חברתית כסיבה משמעותית להצטרף לארגון ולכן 2022 תהיה בסימן חברות עסקיות עם מכוונות חברתית, חיבור לקהילה ושותפויות פילנתרופיות בבסיס עשייתן.

9. למידה מתמשכת

עובדים היום מצפים מהארגונים שלהם להמשיך ולהתפתח תוך כדי תנועה, ולכן למידה מתמשכת, הכשרה והדרכה עומדים כיום בראש סדר היום העסקי וגורם מכריע לשימור טאלנטים.

10. בינה מלאכותית – הדור הבא:

השימוש בעוזרים דיגיטליים ווירטואליים יהפוך לעניין שבשגרה במקומות העבודה, וצפוי שעד שנת 2025 קרוב למיליארד משתמשים יסתמכו על רובוטים מבוססי בינה מלאכותית.

11. מיומנויות רכות

כבודה של הטכנולוגיה במקומה מונח, אך זו לא תוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלה ללא הון אנושי בעל מיומנויות רכות חזקות. ארגונים שרוצים להצליח בשוק התחרות יצטרכו להשקיע זמן ומשאבים לפיתוח מיומנויות אלה, כחלק אינטגרלי מתוכניות ההדרכה וההכשרה.

12. גיוון, הכללה ושוויון מגדרי

חברים, אם זה לא היה ברור עד עכשיו אז הנה שוב: היום יותר מתמיד גיוון והכללה חשובים לתרבות ארגונית ולתוצאות עסקיות ושוויון מגדרי בעמדות ניהול מעלה ביצועים ב-50% ואת התוצר הלאומי הגולמי ב-35%. מספיק עם התירוצים.



ד"ר רוית אורן היא ראש המחקר (COR) בחברת הסטארט-אפ Keepy. היא מומחית למנהיגות ארגונית, עם התמחות ייחודית בניהול טאלנטים, מערכות תגמולים, הערכת ביצועים ויצירת שורות רווח ארגוניות גבוהות. ב-23 השנים האחרונות היא מילאה שורה של תפקידי מפתח בכירים בתחום ההון האנושי בחברות תעשייתיות גדולות. המאמר פורסם בדה מרקר.


تعليقات


bottom of page